Sevärdheter I Helsingborg

För många är Helsingborg synonymt med färjan över Öresund till staden Helsingör på den danska sidan, men Helsingborg bjuder på så mycket mer än så. Helsingborg är en gammal stad med en rik historia. Staden grundades faktiskt redan 1085. Genom historien har Helsingborg haft en viktig roll i Sverige och det märks inte minst på de många historiskt betydelsefulla platser du kan uppleva vid ett besök till staden. Givetvis har du även lite mer moderna sevärdheter och nöjen att utforska.

Sofiero Slott, Kärnans borg och torn, Ramlösa brunnspark och Sankta Maria kyrka är bara några av de historiska sevärdheter du inte får missa. Kärnan byggdes på 1300-talet som ett fort som skydd mot danskarna. Idag återstår bara tornet, men tornet i sig är i mycket gott skick och utsikten över Öresund är enorm. Sankta Maria kyrka är en av de bäst bevarade tidiga medeltida kyrkorna i Sverige. Kyrkan byggdes redan strax efter stadens grundade, i början av 1100-talet.

Lite mer moderna sevärdheter kan du se vid Fredriksdals friluftsmuseum. Friluftsmuseet sträcker sig över ett område på hela 36 hektar och omfattar såväl hela kvarter med äldre hus och flera allmogegårdar som en botanisk trädgård samt Fredriksdalsteatern. Helsingborg har i övrigt mängder av vackra parker. Stadsparken, Vikingsberg, Öresundsparken och Slottshagen är bara några parker som är populära besöksmål.

Även de centrala delarna av Helsingborg kan betraktas som en sevärdhet i sig. Det mesta av bebyggelsen i centrala Helsingborg uppfördes i slutet av 1800-talet. Längs Järnvägsgatan och Drottninggatan, samt på Stortorget, står mängder av vackra och pampiga byggnader.

Om man kan räkna en vacker kustremsa som en sevärdhet så är Helsingborg i särklass i landet. På bara tio minuters promenad från centrala Helsingborg ligger flera sandstränder utmed Öresund. Örestrandsbadet, Råå vallar och Örby ängar är bara några exempel på lättillgängliga och familjevänliga sandstränder strax utanför staden.