Det charmiga med fartygshotell

Ett hotell kan se ut nästan hur som helst. Ett hotell kan ligga på översta våningen i en skyskrapa eller vara placerat i underjorden långt ner i en gruva. Det finns till och med hotell, dock bara med ett rum, som är inrymda i träd! En typ av hotell som är betydligt vanligare, men ändå bjuder på en mycket annorlunda hotellkänsla är fartygshotellet. Ett fartygshotell är inrymt på ett fartyg som ligger för ankar, tillfälligt eller permanent, vid en kaj. På ett sådant hotell bor du faktiskt på vattnet samtidigt som du normalt har mycket nära till sevärdheter, shopping och nöjen.

En genuin och rustik atmosfär

Visst, det finns fartygshotell vars interiör lika gärna skulle platsa på ett femstjärnigt hotell någonstans i världen, men de flesta fartygshotell har en genuin och rustik atmosfär, där fartygets karaktär fortfarande finns kvar. Av naturliga skäl är det många fartygshotell som är inredda i ett marint tema. Temat går då ofta igen både i de enskilda rummen och i de gemensamma faciliteterna.

Eftersom ett fartygshotell ligger vid en kaj har många rum en vacker utsikt över antingen vattnet eller kajområdet. Genom fönstren, som ofta inte är mer än gluggar i skrovet, kan du kika ut över omgivningarna innan du släcker lampan för natten. Det är något speciellt att somna till och vakna till ljudet från vattnet.

Från sovsalar till sviter

Vilken typ av hotellvistelse du kan räkna med om du tar in på ett fartygshotell beror i mångt och mycket på hur själva fartyget ser ut och hur gammalt det är. I ett gammalt segelfartyg är utrymmet invändigt inte särskilt stort, vilket naturligtvis förhindrar hotellägaren att bygga sviter och deluxe-rum. Andra fartyg kan ha större utrymmen och då också kunna erbjuda fler typer av boenden. Idag finns några fartygshotell i Sverige som erbjuder såväl sovsalar och enbäddsrum som dubbelrum och sviter, men normalt sett fokuserar respektive fartygshotell på en viss typ av boende.

Hur bokar jag hotell?

Skriv namnet på den stad du söker hotell i. I resultatlistan kan du hitta lämpliga fartygshotell som du kan boka direkt på nätet.

Fartygshotell i Stockholm

I Stockholm finner du flera fartygshotell. Vid Söder mälarstrand ligger Rygerfjord Hotell förtöjd vid kajen, vid samma kaj finner man även hotellet Den röda båten. Ett annat populärt fartygshotell är Hotellet och vandrarhemmet af Chapman som ligger förtöjd vid Skeppsholmen.

4 Jan 2016