Sevärdheter I Lund

Lund är en av Sveriges äldsta städer och som sådan finns givetvis många historiska sevärdheter att besöka i staden. Dessutom finns en mängd mer moderna sevärdheter väl värda ett besök. Här är några smultronställen i Lund.

Friluftsmuseet Kulturen

Kulturen är namnet på ett friluftsmuseum beläget mitt i centrala Lund. Här finns mängder av kulturhistoriska byggnader som berättar historien om Lund genom århundraden. Betydligt roligare än ett vanligt museum!

Drottens kyrkoruin

Mer spänning än på en tur ner i det underjordiska museet vid Drottens kyrkoruin går det knappast att uppleva i Lund. I underjorden finns lämningarna av en stenkyrka från 1000-talet och spår efter en ännu äldre kyrka i trä. Med läckert upplysta detaljer blir resan ner i mörkret både spännande och möjligen lite skrämmande.

Krognoshuset

De flesta byggnader från det medeltida Lund står inte längre kvar. Ett lysande undantag är det medeltida bostadshuset Krognoshuset, som dateras till 1300-talet. Innanför husets murar döljs utställningar av modern konst.

Lunds domkyrka

Kyrkor brukar betraktas som klassiska sevärdheter - en kyrka berättar ju så mycket om en stads historia. Ingen kyrka i Sverige är mer välbesökt än Lunds domkyrka. Denna mäktiga byggnad, som invigdes redan år 1145, lockar fler än 700 000 besökare varje år.

Botaniska trädgården

Lunds Universitets Botaniska Trädgård har legat fridfullt i centrala Lund sedan 1860-talet. Trädgården har dock anor ända från 1600-talet. Här finns över 7000 arter av växter, blommor och träd att beskåda.

Motionsområdet Skrylle

Skrylle är ett gigantiskt friluftsområde som omfattar ett antal större naturreservat. Mellan naturreservaten går stigar som inbjuder till rogivande strövtåg eller cykelturer. Vid Skryllegården finns ett naturum, som är en form av levande museum i naturen med många spännande aktiviteter för både stora och små.

Livets museum

Lunds mest moderna museum är Livets museum, som berättar om medicinkonstens historia genom åren. En intressant detalj är att museet är inrymt i en gammal kulvert (ovan jord) som är 140 meter lång och endast tre meter bred.